Zit-Sta Werken: 5 Redenen om Het ook op Jouw Kantoor te Doen

De hele dag zitten is slecht voor je. Daar hoeven we niet meer over te discussiëren. Toch is er nog steeds een dosis overredingskracht nodig om kantoorpersoneel zover te krijgen. Of het is compleet andersom. Wil jij aan een zit-sta bureau werken, maar krijg je je baas niet overtuigd? Laat hem dat dit artikel lezen!

1.      Je blijft in beweging

Oké dit is natuurlijk een open deur. Als je afwisselt tussen zitten en staan dan beweeg je allicht meer dan als je de hele dag op je kont zou blijven zitten. Volgens statistieken zitten we zo’n negen uur per dag. Daarnaast slapen we ook nog zo’n acht uur. Blijft nog zo’n zes uur over. Weinig mensen die die zes uur gebruiken om continue rondjes te lopen. Bovendien: dit is een gemiddelde. Waar mensen dus de hele dag lopen, zijn er ook mensen die de hele dag zitten. Tijd voor actie! Een zit-sta werkplek is een goed begin. Door zitten en staan af te wisselen, snoep je al aardig wat van het gemiddelde aantal uren af.

2.      Je blijft scherp en creatief

Wist je dat je als je staat tot veel innovatievere ideeën komt? Elke werkgever moet voor dit voordeel te vangen zijn. Omdat je zitten en staan afwisselt, zit zoiets als even indutten er echt niet in. Wie zo af en toe staand werkt, verzet bergen werk. Misschien is dat omdat men graag weer gaat zitten? Feit is dat het de moeite loont om af en toe te gaan staan. Wist je dat staand vergaderen ook heel goed werkt? Iedereen is veel scherper en daarnaast creatiever. Is een zit-sta werkplek een grote stap voor jouw werkgever? Laat hem dan alvast beginnen met het aanschaffen van een tafel waaraan staand vergaderd wordt. Voor je het weet is hij aan het idee gewend of zelfs helemaal om!

3.      Je voorkomt klachten

Als je veel zit, is dat slecht voor je gezondheid. Daar begonnen we dit artikel al mee. Niet alleen ben je veel gevoeliger voor hart- en vaatziekten, ook ligt depressie op de loer, leidt veel zitten tot overgewicht of ben je veel gevoeliger voor andere lichamelijke klachten. Het per dag een aantal keer afwisselen van de werkhouding zorgt ervoor dat ziekteverzuim daadwerkelijk omlaaggaat. Diverse onderzoeken hebben dat bewezen. Dit lijkt misschien een harde stelling, er zit zeker waarheid in. Er zijn bedrijven die al overstag gegaan zijn. Daar blijkt dat het aantal rug-, nek- en schouderklachten aanzienlijk minder geworden is.

4.      Je zorgt voor jezelf

Als er iemand voor jou moet zorgen, dan ben je het zelf. Er is maar een iemand die jouw werkhouding aan kan passen en die ervoor kan zorgen dat je beter in je vel komt te zitten: jij. Je kunt natuurlijk wachten tot iemand zegt dat je aan een zit-sta bureau moet gaan werken, maar je kunt beter zelf het idee opperen. Laat zien dat je je gezondheid en je welbehagen belangrijk vindt. Natuurlijk, niemand denkt de hele dag alleen maar aan zichzelf. Ook het belang van anderen is iets om bij stil te staan. Maar met dit punt willen we aangeven dat als jij niet aan jezelf denkt, niemand dat doet. Bovendien, als je een zit-sta werkplek hebt, is het ook nog eens aan jezelf om deze naar behoren te gebruiken. Een beetje zelfdiscipline is daarom een must.

5.      Het maakt je flexibel

Dit laatste punt kun je letterlijk nemen: omdat je meer beweegt wordt je lijf meer flexibel. Maar ook in de niet-letterlijke zin is deze stelling waarheid. Aan een bureau zit je, aan een statafel sta je. Aan een zit-sta werkplek kun je zowel staan als zitten. Dit maakt dat je flexibel kunt werken en zelf de vrijheid hebt om de werkhouding te kiezen die je wilt. Heb je creatieve ideeën nodig, dan ga je even staan. Heb je je focus even nodig op een belangrijke mail, ga dan zitten. Omdat de zit-sta werkplek in een mum van tijd is omgebouwd, heb je ook nog eens de vrijheid om er flexibel mee om te gaan.