Zijn energiekosten van een thuissauna acceptabel?

Een thuissauna verbruikt energie. Daar kunnen we kort over zijn. Gaan we uit van een infraroodsauna, dan behoort deze tot de top tien grootste energieverbruikers die in ons huis te vinden zijn, volgens onafhankelijk onderzoek. Maar hoeveel stroom verbruikt een sauna daadwerkelijk? En zijn de kosten uiteindelijk te overzien? Kortom: wegen de voordelen van een thuissauna af tegen de kosten die je maakt? Dat is uiteraard aan jezelf om dat te bepalen.

Vier keer per week

Volgens onafhankelijk onderzoek van Milieucentraal verbruikt een infraroodcabine 415 kWh per jaar. Dit is gebaseerd op vier maal per week een uur in de sauna zitten. Als je dit omrekent in de daadwerkelijke kosten, kom je volgens de energieleverancier EON uit op ongeveer €90 per jaar. Of dit veel is, dat bepaal je uiteraard zelf. Als je hier tegenover een abonnement bij een saunacomplex zet, dan vallen de kosten reuze mee. En ga je daadwerkelijk elke week vier keer in de sauna zitten? De kosten zijn volgens EON te vergelijken met de energiekosten van het verbruik van een plasmascherm. Bij de sauna vraagt iedereen zich direct af hoeveel de energiekosten zijn, bij een plasmascherm waarschijnlijk niemand.

Gebaseerd op een schatting

Ook apparatuur als een waterbed, wasdroger, beertender, tweede koelkast en elektrische boiler zijn nogal grote verbruikers. Ook verlichting kan er wat van. Allemaal heel erg gebruikelijke verbruikers van energie die in veel huizen te vinden zijn. Wil je heel graag een sauna maar vind je de kosten te hoog, dan kun je wellicht ook besparen door een van de andere apparaten uit de top tien uit je huis te weren. Of je erbij neerleggen dat de kosten in de praktijk best meevallen. Gaan we uit van het staatje van EON, dan verbruik je omgerekend per saunabeurt ongeveer iets meer dan veertig cent. Als je het zo bekijkt, lijkt het niet eens de moeite waard, toch? Uiteraard zijn alle verbruiken in het onderzoek gebaseerd op een schatting. Het is afhankelijk van veel factoren wat apparatuur daadwerkelijk verbruikt. Leeftijd, of het apparaat op vol vermogen werkt, energielabel, het zijn maar wat factoren die het verbruik beïnvloeden.

Verschillende soorten sauna’s

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de energiekosten van een sauna. Vooropgesteld zijn er verschillende soorten sauna’s, die elk zijn eigen energieverbruik heeft. In bovenstaand voorbeeld ging Milieucentraal uit van een infraroodsauna die ongeveer €0,40 per uur verbruikt. Ander onderzoek wijst uit dat het €0,17 per kwartier is, wat neerkomt op €0,68 per uur. Het is dus niet helemaal zeker te bepalen hoeveel het energieverbruik is. Feit is dat het best meevalt. Een infraroodsauna sluit je gewoon aan op je normale stopcontact en deze kan het verbruik zonder meer handelen. Neem je een traditionele Finse sauna van 230 Volt, dan kun je ook rekenen op een verbruik van ongeveer €0,70 per uur. Heb je een thuis sauna met een houtkachel in de tuin staan, dan mag duidelijk zijn dat energieverbruik geen issue is.

Een hobby kost geld…

Een verkoper van thuis sauna’s weet ongetwijfeld het verlossende antwoord. Afhankelijk van het soort lampen en het vermogen kan hij je precies vertellen welke kosten je kunt verwachten. Wellicht heeft hij zelfs in de showroom een opstelling staan waarbij je het verbruik en de meting daarvan kunt aanschouwen. Als de thuissauna jouw hobby is, dan zijn de kosten eigenlijk te verwaarlozen. Vergelijk het dan met de kosten van een tropisch aquarium (ongeveer €180 per jaar) of een tuinvijverpomp (ongeveer €370 per jaar, mits hij dagelijks aanstaat). Het genot dat je van een thuissauna hebt, kan weleens zwaarder wegen dan de kosten die je ermee maakt. En wil je een sauna aanschaffen én energie besparen, dan kun je ook overwegen de was weer aan de waslijn te hangen, in plaats van in de droger te stoppen. Het is maar net waar je prioriteiten liggen…