Werkplek van de toekomst

Soms zouden we wel even in de toekomst willen kijken. De kantoren van nu zijn al best veel veranderd, ten opzichte van tien jaar geleden. Hoe zitten we in 2050 op ons werk? Nog steeds aan een bureau, of is écht iedereen dan geswitcht naar een zit sta werkplek? Komen we überhaupt nog weleens naar kantoor?

Digitalisering

De tijd dat we door telefoon en computer aan een bureau gebonden waren, is nu wel voorbij. Mobiele telefonie en even zo mobiele computers maken dat je óveral je werk kunt doen. Maar hoe ziet dat er in de toekomst eruit? Ontwikkelt deze trend nog door of is op dat gebied het eind in zicht? Is er in de toekomst een soort digitale cabine, waarin we direct contact hebben met onze collega’s? Als je daarin zit, kun je je collega’s ‘aan’ of ‘uit’ zetten, net waar je zin in hebt. De reis naar kantoor toe kun je jezelf besparen. Je blijft gewoon lekker thuis. De kans dat altijd thuis werken vervelend wordt, is natuurlijk aanwezig. De mogelijkheid om naar kantoor te gaan, zal daarom naar waarschijnlijkheid gewoon blijven bestaan.

Het oude werken

Jarenlang werd het “het nieuwe werken” genoemd, maar in 2050 zal het hopeloos achterhaald zijn. Grote kans dat we het tegen die tijd “het oude werken” noemen en tegen elkaar zeggen: weet je nog, vroeger? Als we uitgaan van de switch naar de hele dag staan, zal het kantoor volstaan met zit sta werkplekken. Daarnaast staan wellicht de sportschoolapparaten, omdat we nu eenmaal niet de hele dag willen staan. We moeten ook een beetje bewegen. Bellen doen we op een hometrainer – die we dan vast ‘officetrainer’ gaan noemen – zodat ons bloed goed blijft stromen. Nadenken doen we tijdens een rondje wandelen, al dan niet in de buitenlucht. Eigenlijk is het al een beetje wat we nu doen. Maar dat kan best nog wat meer doorgevoerd worden.

De glazen bol

We kunnen natuurlijk speculeren, maar weten niks zeker. Die zelfrijdende auto bijvoorbeeld, is die in 2050 helemaal ingeburgerd? Zo ja, dan kun je onderweg naar een klant meters maken met je administratie. Kun je het je voorstellen? Je stelt in waar je naartoe moet en gaat vervolgens ontspannen aan het werk. Nog even je auto ergonomisch inrichten, zodat je een volwaardig communicatiecentrum hebt. Een zit sta werkplek behoort in je auto misschien niet tot de mogelijkheden. Maar wellicht is het juist fijn om na een dag staan op kantoor in de auto op een relaxstoel te zitten. Als je maar niet in slaap valt, tijdens dit ‘werken’.

Ergonomie

Hoe we ons de werkplek van de toekomst ook voorstellen, ergonomie zal altijd belangrijk blijven. Als je geen goede werkhouding hebt, krijg je klachten. Het is dus altijd van belang dat er nagedacht wordt over de gezondheid van de werknemers. En uiteraard over je eigen gezondheid. Zaken als werkhoogte en zithouding krijgen thuis minder aandacht dan op kantoor. Eigenlijk zou elke thuiswerkplek geanalyseerd moeten worden door een deskundige. Grote kans dat dit op kleine schaal gebeurt, maar zeker niet overal. Een tip, voor de werkplek van de toekomst?

Blended reality

Door de fysieke wereld samen te smelten met de digitale wereld krijg je het zogenaamde Blended reality. In het kantoor van de toekomst werk je productiever, volgens onderzoekers. Dit komt omdat je overal slimme vergaderruimtes hebt, die meedenken over communicatie. Hoe? Door bijvoorbeeld de gegevens die je nodig hebt voor de vergadering automatisch te uploaden en je direct met je gesprekspartners in contact te brengen. Door middel van een chip wordt het gedrag van elke werknemer geregistreerd. Die chip kan bijvoorbeeld tegen je zeggen: zou je niet eens de trap nemen vandaag? Of: ben je nu alweer te laat? Toekomstmuziek? Welnee, er wordt al volop met dit systeem getest. Maar tot die tijd blijven we maar zo veel mogelijk zelf na te denken. Voor ook dat ons uit handen genomen wordt…