Wat is het nut van een jaarverslag?

jaarverslagenHet maken van een jaarverslag is verplicht voor grote bedrijven, maar niet voor kleine bedrijven. Toch is het nuttig om wel een jaarverslag te maken, al dan niet voor eigen inzicht in het reilen en zeilen van uw bedrijf. Meer over het jaarverslag en het nut ervan leest u in dit artikel.

Wat is een jaarverslag?

Een jaarverslag is een verslag van de belangrijke gebeurtenissen, hoogte- en dieptepunten van een bedrijf in een bepaald jaar. Het jaarverslag bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een balans, een jaarrekening en een resultatenrekening.

Waarom een jaarverslag maken?

Zoals ik al schreef is het alleen voor een groot bedrijf verplicht om een jaarrekening te maken, maar dat het ook voor kleine(re) bedrijven verstandig is om te investeren in een goed jaarverslag. Dit zijn enkele redenen:
1. U geeft (eventuele) aandeelhouders, investeerders en speculanten transparantie over de (financiële) situatie waarin het bedrijf verkeert.

Aandeelhouders, investeerders en speculanten zijn erg gevoelig voor successen én mislukkingen van een bedrijf. Als uw bedrijf een slecht jaar heeft gehad, maar u kunt dit in een jaarverslag goed, compleet en duidelijk verantwoorden, dan is er niets aan de hand. Is het jaarverslag echter onduidelijk, of onvolledig, dan kunnen ze het vetrouwen in uw onderneming opzeggen, wat uiteraard een ramp is voor uw bedrijfsfinanciële situatie.

2. Het is een vastgelegde herinnering aan de hoogte- en dieptepunten van het specifieke jaar, waar uiteraard ook van geleerd kan worden voor komende jaren

Behalve dat het leuk is om de hoogtepunten van uw onderneming nog eens terug te lezen, zijn het juist de dieptepunten waar u lering uit kunt trekken voor de komende jaren. Meestal weet u nog wel waar het hem in zat, maar het nog eens duidelijk verwoord op papier te zien helpt vaak om het objectiever te bekijken.

3. Het is een handig jaaroverzicht voor uzelf

Een jaarverslag is ook handig voor een totaaloverzicht van hoe het met uw onderneming is gegaan. Heeft u een grote onderneming, dan is het hét verslag dat duidelijkheid schept over de specifieke afdelingen binnen uw bedrijf. Heeft u een kleine onderneming, dan biedt het nog steeds meer zicht op de afzonderlijke zaken die in een bepaald jaar gespeeld hebben. Het is dan ook van belang dat een objectief persoon het jaarverslag maakt (bijvoorbeeld een accountant ). Is hier geen budget voor, zorg dan dat u of uw medewerker het jaarverslag zo objectief mogelijk schrijft.

Handige tools voor het maken van een jaarverslag

Online zijn er heel wat sites en tools te vinden met betrekking tot jaarverslagen. Jaarverslag-maken.nl is een voorbeeld van een site met allerlei informatie over het wat en hoe van jaarverslagen.
U vindt er ook enkele voorbeelden van al gemaakte jaarverslagen voor bedrijven als KLM en Shell.
Een handige checklist voor jaarverslagen vindt u hier.