Wanneer moet je een onafhankelijk pensioenadviseur inhuren?

Hoe hoog je pensioen precies is als je stopt met werken, dat is je wellicht niet helemaal duidelijk. Voor mensen die niet dagelijks met hun pensioen bezig zijn, is een persoonlijk overzicht niet altijd even helder. Misschien is het zelfs zo dat het bedrag flink tegenvalt, als je alles op een rijtje zet. Een onafhankelijk pensioenadviseur duikt graag in jouw situatie, legt op een heldere manier uit hoe het zit en laat je zien hoe je er tegen die tijd dat je echt met pensioen gaat voorstaat.

Advies over je pensioen

Wanneer je met pensioen kan gaan dat ligt aan een heleboel factoren. Wat de AOW-leeftijd van het moment is bijvoorbeeld, maar ook hoe hoog de rente staat of wat de inflatie is. Pensioenfondsen indexeren namelijk niet, als er sprake is van een rentedaling. Je kunt dus eigenlijk niet in een oogopslag bepalen hoeveel pensioen je krijgt, op het moment dat het zover is. Als je erover denkt om eerder met werken te stoppen, kan dit ook flinke consequenties hebben. Misschien is stoppen wel helemaal niet verstandig, financieel gezien. Als je advies inwint over je pensioen, weet je waar je aan toe bent en wanneer jouw beste pensioentijd is aangebroken.

Wat is een pensioentekort?

Een pensioentekort is wat het lijkt, maar het effect ervan is niet voor iedereen hetzelfde. Het ligt aan je wensen hoe erg het is dat je een tekort hebt. Misschien zijn je woonlasten wel heel anders na je pensioen. Huur je een huis, dan worden je woonlasten nooit minder, eerder meer. Heb je een koophuis waarvan de hypotheek zo goed als afbetaald is, dan gaan je woonlasten waarschijnlijk drastisch omlaag. Een tekort kan ontstaan zijn door wisselingen in werkgevers of door (tijdelijk) voor jezelf gewerkt te hebben. Afhankelijk van je financiële wensen, kan een tekort een lek zijn. Maar als je financieel onafhankelijke kinderen hebt, er een erfenis op stapel staat of je woonlasten gaan drastisch omlaag, dan betekent het tekort niet direct dat je er daadwerkelijk financieel op achteruit gaat.

Is pensioen nog ver van je bed?

Veel (jonge) mensen zijn helemaal niet met hun pensioen bezig. Toch is het belangrijk om advies in te winnen. Juist als je jong bent, heb je nog genoeg tijd om een leuke som op te sparen voor later. Voor sommige mensen is sparen voor je pensioen eenvoudigweg niet haalbaar. Omdat ze studerende kinderen hebben bijvoorbeeld of omdat de woonlasten te hoog zijn. Aan je pensioen denken lijkt iets voor later, maar als je er dan pas mee begint is later te laat! Ook (startende) zelfstandige ondernemers zijn te weinig met hun pensioen bezig, ze zijn al blij als ze een goed belegde boterham aan hun werk overhouden. Een onafhankelijk adviseur zoekt graag voor je uit hoe dat beter kan.

Wat doet een onafhankelijk adviseur?

Een onafhankelijk adviseur geeft advies zonder belang. Hij kijkt naar je financiële situatie zonder je iets te willen verkopen. Voordeel van de onafhankelijkheid is dat je kunt verwachten dat je eerlijk advies krijgt. De adviseur heeft geen belang bij een bepaalde pensioenverstrekker. Door jouw financiële situatie onder de loep te nemen, kan hij je gedegen advies geven, zonder jou het gevoel te geven dat hij je iets wil aansmeren.