Vroeger was alles beter

De tijd van zorgeloos naar school gaan ligt waarschijnlijk ver achter je. Toch zijn er talloze momenten die je je als de dag van gisteren zult herinneren. De basisschoolperiode is een tijd van veel spelen, veel leren en veel doen. Wat weet jij nog, uit die vervlogen tijden?

Goed is goed

Je hoorde nooit iemand over onderwijs verbeteren of de juiste basisschool voor zijn kind zoeken. De dichtstbijzijnde school werd jouw school. Hooguit werd er gekeken naar geloofsovertuiging, maar dat was alleen als er meerdere scholen in je woonomgeving waren, simpelweg omdat er een keuze wás.

Prima!

Als je iets goed gedaan had, kreeg je een krul in je schrift. Liefst natuurlijk met een groene pen, want rood is het signaal van Foute Boel. Een beetje juf had stempels of zelfs stickers, waar ze je schrift mee versierde. Hoe meer stickers, hoe beter je het gedaan had!

Lezen

Boeken lezen was op de basisschool nog hartstikke leuk. Je las op je eigen niveau, omdat de juf dat met regelmaat testte. Stapsgewijs ging je leesniveau omhoog. Dus net als je de boeken een beetje zat werd, kwam er een nieuwe stapel op je pad.

Opruimen…

De wat oudere mensen onder ons hebben wel een klein traumaatje als we beginnen over de letterbak. Kun je je nog herinneren dat je daarmee rond moest sjouwen? Iedereen is het wel eens overkomen, dat die bak uit je handen viel. Moest je al die kleine lettertjes weer op volgorde in de bak doen. Kreeg je gelijk een lesje alfabet, ze moesten natuurlijk wel op volgorde.

Tv-kar

Kinderen van nu met een digibord realiseren zich niet dat schooltelevisie vroeger niet zomaar op het scherm kwam. Daar moest eerst een tv-kar voor voorrijden. Natuurlijk waren er geen talloze televisietoestellen beschikbaar, dus elke klas moest op zijn beurt wachten. Maar als die kar binnenkwam, dan zat je goed!

Buitenspelen en … buitenspelen

Knikkeren, in-spin-de-bocht-gaat-in, smurfensnot in je jaszak, overlopertje, wat weet jij nog allemaal van buitenspelen? Zodra de bel ging, rende je naar buiten en zorgde je ervoor dat je op tijd was voor de groepsindelingen. Want ja, te laat komen, betekende niet meedoen…

Uche, uche, uche

Het onderwijs van nu is in zoverre verbeterd, dat dit klusje niet meer bestaat. Had je opruimdienst aan het eind van de dag? Dan ging je met een liniaal en bordwisser naar buiten. Niet logisch? Toch wel! Die liniaal was nodig om hard op de wisser te slaan, waardoor al het gruis van de krijtjes de lucht in vloog. Uche, uche…

Trakteren

Was je jarig? Dan had je thuis eerst de eeuwige kwestie: gezond of niet gezond trakteren. Kwam je op school, ging de klas voor je zingen en kreeg je een zelfgemaakte muts op je hoofd. Geen verrassing, want die had je de dag ervoor zelf in elkaar gezet.

Zes weken

Vakantie! Maar voor de vakantie begon, ging je apenkooien. Een traditie op de laatste schooldag. Alle klimtoestellen werden uitgeklapt en je werd vrijgelaten, als een … aap! Als die laatste dag voorbij was, stond de vakantie voor de deur. En hij leek eindeloos. Tot het toch ineens weer voorbij was en de riedel van een jaar naar school gaan weer van vooraf aan begon.