5 Dingen Die Video Storytelling onderscheiden van Geschreven Content

Het vertellen van een verhaal is natuurlijk niet nieuw: al eeuwenlang zijn wij mensen daar druk mee. Toch is het vertellen van een verhaal via video wel een vrij nieuw begrip, vooral in marketingland. De video’s waarin we verteld worden over wat een bedrijf doet en wat hen beweegt zijn niet meer op een hand te tellen. Bewegend beeld doet het goed, alleen al omdat onderzoek heeft aangetoond dat je bewegende beelden vele malen beter onthoudt dan geschreven tekst. Toch is er meer, wat onderscheidt video storytelling nou precies van geschreven content?

Overbrengen van emoties

Door interactie speel je veel sneller in op de emoties van je klanten. Neem als voorbeeld dat je het verhaal over de geschiedenis van je bedrijf vertelt. Een stukje geschreven tekst is leuk, maar speelt veel minder snel in op de emotie van je klanten dan bijvoorbeeld een nostalgische video. Hierin speel je in op gevoel, door mensen met oude beelden te vertellen hoe alles begon. Natuurlijk voeg je daar ook een stukje ‘nu’ aan toe, waardoor je direct laat zien hoe je bedrijf is gegroeid. Een video geeft je bedrijf een bepaalde uitstraling en laat de klant als het ware in de keuken kijken. In een video is het overbrengen van emoties eenvoudiger dan op papier.

Bewegend beeld is beeldender

Natuurlijk zijn er schrijvers die heel beeldend kunnen schrijven. Maar in het algemeen kun je wel stellen dat video vele malen beeldender is dan geschreven content. Bij een goed boek kun je best je aandacht bij de tekst houden, dat is bij een stukje tekst dat je vanaf een beeldscherm leest al veel minder. Het is al niet voor niks dat in kinderboeken de illustraties soms een grotere rol spelen dan de teksten: beeldend is veel beter te onthouden. Met video bereik je dat in overtreffende trap: de scènes volgen elkaar in rap tempo op, er hoeft weinig te worden uitgelegd en men begrijpt vaak in een oogopslag wat er gebeurt.

Overbrengen van beleving

Bij het bekijken van een video staan alle zintuigen op scherp. Je brengt het verhaal dat je wil vertellen op een effectieve manier tot de (potentiele) klant. Video’s zijn snel, maar ook vluchtig. Dit betekent dat je een beleving over moet brengen die de kijker interesseert. Je moet hem weten te raken en hem verrassen. Alleen dan krijgt hij het gevoel dat er echt een beleving overgebracht wordt. Het is daarom heel verstandig om eerst uit te zoeken wat de klant wil en waar hij gelukkig van wordt. Door precies te weten waar de kijker aan toe is, bereik je dat je een beleving overbrengt. Het is wel verstandig om je verhaal kort te houden: je wilt immers niet dat de aandacht snel verslapt.

Associatie: wie wil je bereiken en wat wil je vertellen

Door in een video personages te gebruiken waarmee de klant zich kan identificeren, stijgt de herkenningswaarde. Gebruik je personages waar men op neerkijkt, dan moet de video wel erg grappig of interessant zijn wil men blijven kijken. Het is daarom heel slim om goed na te denken wat je met de video wil bereiken, wie je wil bereiken en wat je wil vertellen. Alleen door goed na te denken over personages en verhalen kun je tot de klant doordringen. Natuurlijk hoef je daar niet zelf over na te denken, er zijn legio bedrijven die daar heel goed in zijn. Zij helpen je met het vertellen van jouw verhaal op de meest effectieve manier.

Het bereik is groots

Als je gaat werken met video storytelling moet je zorgen dat je onderscheidend bent. En dat valt niet mee: op elke site staan video’s, op elke sociale media word je ermee belaagd. Video’s zijn booming. Wil je alleen al dat mensen je video aanklikken om af te laten spelen, moet je ze al verleiden. En dat is wellicht iets wat je met tekst ietsje eenvoudiger lukt. Een sprekende kop trekt je een tekst in, bij een video moet je daar iets meer je best voor doen. Maar heb je een video die goed bekeken wordt, dan heb je een hit. Als mensen hem zo leuk vinden dat ze willen dat hun vrienden er ook naar kijken, dan wordt je video gedeeld. En als je dat voor elkaar hebt, dan is het bereik véél groter dan je ooit met een stukje tekst kan hebben.