Verlichting voor op en om kantoor

kantoorverlichtingOp kantoor gelden andere regels voor wat betreft goede verlichting. Verlichting op kantoor moet vooral functioneel zijn, al is verlichting in bijvoorbeeld de kantine juist weer gebaat bij verlichting die gezelligheid biedt. In dit artikel voorbeelden van kantoorverlichting voor diverse mogelijke ruimten binnen een kantoor.

Verlichting voor boven je bureau

Verlichting voor boven je bureau moet voldoende licht geven. TL-verlichting is hier ideaal voor, maar ook plafondlampen in de vorm van spots zijn geschikt. Zorg voor een wattage van 60 watt en plaats de lamp zo dat je beeldscherm en je bureau goed verlicht wordt, maar dat het licht niet direct in je gezicht of op je beeldscherm schijnt.

Verlichting voor in de kantine

Zoals gezegd is de verlichting in de kantine meer bedoeld voor sfeer dan voor productiviteit. Heb je een kantine met een buffet, dan hoort langs het buffet juist wel weer felle verlichting. Je wilt immers wel zien wat je eet en of het nog een beetje vers is. Voor de overige ruimte zijn mooie gedimde spots een optie, al dan niet met hanglamp als eyecatcher in het midden van de zaal.

Verlichting voor in de vergaderruimte(s)

Tijdens vergaderingen moet je scherp zijn en dus is hier fellere verlichting dan in de kantine gewenst. Een vergaderzaal is echter ook een van de visitekaartjes van je kantoor, dus de verlichting moet ook mooi zijn. Een mooie hanglamp die goed licht geeft is een mogelijkheid, of anders mooi weggewerkte spots of design plafondlampen.

Buitenverlichting

Ook in de eventuele kantoortuin of andere bijbehorende buitenruimte moet verlichting worden geplaatst. Komen er regelmatig klanten wanneer het al donker is, dan zorgt mooie verlichting buiten voor een goede eerste indruk. Verder is buitenverlichting bij een kantoorpand vooral functioneel van aard: om boeven buiten de deur te houden. Dit soort verlichting kun je het beste combineren met een al dan niet stil alarm. Je hebt de keuze uit het pand zo te verlichten dat een indringer direct in het zicht staat, of juist verlichting te plaatsen met bewegingssensoren, zodat de inbreker afgeschrikt wordt als hij merkt dat de verlichting ineens aangaat wanneer hij in de buurt komt.