Storytelling en video: een uitstekende combinatie

Beelden zeggen nog altijd meer dan tekst. Wil je een verhaal vertellen en wil je dat mensen dit ook nog onthouden? Gebruik dan video. Een goed verhaal vertellen is sowieso voor bedrijven een aanrader. Doe je dat met beeld, dan blijft dat verhaal ook nog eens hangen.

Storytelling, wat is dat?

Wat storytelling betekent is eigenlijk heel eenvoudig: verhalen vertellen. Maar waarom willen bedrijven verhalen vertellen en met welk doel? Storytelling is een middel van communicatie waar je tegenwoordig veel over hoort. Met verhalen kun je mensen raken en dat is precies wat je als bedrijf wilt doen. Een simpel verhaaltje vertellen over cijfers en feiten is niet genoeg om consumenten te bereiken. Sterker nog: daar bereik je weinig mensen mee. Storytelling maakt dat je je bedrijf menselijker maakt. Het gaat over mensen en maken je klant betrokken. Een goed verhaal vertellen is daarom noodzakelijk. Daarnaast is het handig als het verhaal blijft hangen en dat bereik je optimaal met video.

Visueel is aantrekkelijker

Wil je mensen blijven boeien? Dan moet je zorgen voor een goed en persoonlijk verhaal. Zo’n verhaal waarbij mensen denken: hier wil ik meer over weten. Verhalen waarbij een held de hoofdrol speelt en er altijd iets gewonnen wordt. Nee, geen sprookje, het verhaal dat een bedrijf menselijk maakt. En een verhaal dat zorgt voor actie. En die actie krijg je niet meer zo snel voor elkaar met het uitzenden van een normale commerciële boodschap. Als brenger van de boodschap moet je ervoor zorgen dat de ontvanger denkt dat je echt iets te brengen hebt. En het is een feit dat als dit visueel aantrekkelijk is, de boodschap nog beter blijft hangen.

Vertel iets belangrijks

Emoties raken bij potentiele klanten is niet eenvoudig. Toch is het voor de ontvanger van de boodschap niet belangrijk wat je zegt of doet, het is belangrijk hoe je de ontvanger laat voelen. Wat vertel je en hoe zorg je ervoor dat jouw verhaal inslaat als een bom? Soms door je als bedrijf kwetsbaar op te geven. Dit vergt wel wat lef: het is niet makkelijk om jezelf bloot te stellen. Ook is het belangrijk dat je iets vertelt dat belangrijk is voor je doelgroep. Als je met een verhaal op de proppen komt, waar niemand wat mee heeft, dan sla je de plank volledig mis. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat je doelgroep leert van wat je vertelt, door echt iets nieuws te brengen.

De eerste seconden tellen

Een videoboodschap brengen met passie is iets wat aanspreekt. De ontvangers van de boodschap moeten gegrepen worden door je verhaal. Dit krijg je voor elkaar door zo dichtbij als mogelijk bij de werkelijkheid te filmen. Een verhaal dat niet goed beschrijvend verteld kan worden, kan wel goed overkomen in een video. Maak niet de fout om een veel te lange video te maken. Heb je gewoonweg veel te vertellen en maak je dus wel een lang verhaal, breng dan zo snel mogelijk de boodschap. Gemiddeld kijken mensen namelijk alleen het eerste stukje, alleen de eerste paar seconden. Als de clou pas na een minuut komt, kun je ervan uitgaan dat bijna niemand die bekeken heeft. Als je een video maakt die zo aanspreekt dat men hem helemaal uitkijkt, dan heb je het goed gedaan. Jouw video moet dus voelen als een snack, een tussendoortje. Even lekker en toch relevant. Hoe je dat voor elkaar krijgt, daarvoor kun je het best een specialist raadplegen.

Wie wil je bereiken?

Als je ervoor kiest om video storytelling in te zetten, zorg dan voor een locatie die aanspreekt. Je verhaal vertellen op een plek die niet tot de verbeelding spreekt, kan nooit goed genoeg worden. Houd altijd de doelgroep in je achterhoofd. Wie wil je bereiken? En wat wil je eigenlijk vertellen. Alleen met een duidelijk verhaal pak je de potentiele klant in. Elke ondernemer kan profijt hebben van storytelling met video. Als je maar een goed verhaal hebt!