Richard van der Vaart over payrollen: ‘Ik had het jaren eerder moeten doen’

Payroll-givingPayrolling is vooral voor de horeca een gemakkelijke personeelsadministratie. Personeel is niet direct bij de horecaonderneming in dienst, maar bij een payroll firma, die dienst doet als een soort uitzendbureau. Kok en horecaondernemer Richard van der Vaart vertelt waarom hij overging tot payrolling.

Wel de dagelijkse leiding, geen werkgeversrisico

‘Het is voor mij moeilijk in te schatten hoeveel uur ik personeel nodig heb per week’, vertelt Van der Vaart. ‘Omdat ik niet uren kan garanderen, heb ik een payrollbedrijf in de arm genomen. Het personeel is bij hen in dienst, dus risico loop ik niet, maar de daadwerkelijke dagelijkse leiding blijft in mijn handen. Dat vind ik wel belangrijk, ik neem zelf personeel aan en bepaal dus ook zelf wie bij mij werkt. Maar het risico van werkgeverschap heb ik uit handen gegeven.’ Van der Vaart vervolgt: ‘En uiteraard bepaal ik hoeveel uur iedereen werkt en wat men verdient, gemakkelijker kan eigenlijk niet.’

‘Moeilijke vragen speel ik door’

‘Een ander voordeel ligt bij de administratie. Moeilijke vragen over pensioen, verzekeringen en dat soort dingen kan ik doorspelen’, Van der Vaart glimlacht erbij, ‘ik hoef niet meer overal verstand van te hebben. Er verandert zoveel in secondaire arbeidsvoorwaarden en personeelszaken, dat ik soms een dag nodig had om mezelf weer in te lezen in die materie. Nu stuur ik iemand met een ingewikkelde vraag naar het payrollbedrijf. Bovendien hoef ik me ook niet meer bezig te houden met verzuim. Ook die hele administratie is uitbesteed. Ik ben nu eenmaal goed in koken, niet in al die administratieve rompslomp’, zegt de horecaondernemer.

‘Zelfs de vrije dagen worden voor me bijgehouden’

Op de vraag hoe het dan zit met salarisuitbetalingen is Van der Vaart duidelijk: ‘Zelfs dat wordt voor me gedaan. Ik kan kiezen tussen wekelijkse of maandelijkse uitbetaling. Zij sturen de loonstroken en de jaaropgaven. Daarnaast wordt de loonbelasting aangegeven en worden vrije dagen door het payrollbedrijf bijgehouden. Toen ik eenmaal de beslissing genomen had helemaal te gaan payrollen, was het binnen een dag geregeld. Het personeel was allemaal in dienst van het payrollbedrijf en ik was in één klap van die administratie af.’ Moest het personeel niet wennen aan de nieuwe situatie? ‘Ja, die hadden er wel even moeite mee. Maar toen ze zagen dat er eigenlijk niets veranderde voor hen, dat het alleen maar beter kon worden omdat ze bij het payrollbedrijf alle expertise in huis hebben over pensioenen en zo, waren ze snel om. Ik ben met een paar medewerkers begonnen, maar binnen een maand had ik de rest ook overgeheveld. Ik had het veel eerder moeten doen’, zegt de horecaondernemer uit de grond van zijn hart.