Payroll, ook voor freelancers

CalculatorFreelancer zijn heeft voordelen: zelfstandig ondernemen, zelf uw tijd indelen en doen wat u leuk vindt om te doen. Natuurlijk heeft freelance werken ook nadelen: u moet zelf in uw pensioen voorzien, als u ziek bent wordt er ook niets verdiend en er moeten allerlei verzekeringen afgesloten worden. Administratie waar een freelancer niet altijd op zit te wachten. Payroll kan hierbij een oplossing zijn.

Niet onderlegd in ‘administratieve rompslomp’?

Belangrijke verplichtingen voor een ondernemer zijn belastingen, pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Mocht u als freelancer niet onderlegd zijn in de administratieve rompslomp die de verplichtingen met zich mee brengen, kan het slim zijn ze onder te brengen bij een payrollbedrijf. Juridisch gezien is een freelancer dan in dienst van het payrollbedrijf, met daarbij de voordelen dat hij wel zijn vrijheid behoudt als zelfstandig ondernemer maar ook verzekerd is voor ziekteverzuim, WIA en WW. Daarnaast is het aanvragen van een VAR-verklaring niet meer nodig, hoeven belastingzaken en afdrachten niet meer zelf gedaan worden en heeft hij geen bedrijfsadministratie.

Debiteurenbeheer niet langer jouw risico

Een groot nadeel van zelfstandig ondernemen is het debiteurenrisico. Klanten die niet willen of kunnen betalen, kunnen voor een freelancer ook liquiditeitsproblemen veroorzaken. Daarnaast heeft een freelancer niet altijd zin om aldoor om zijn geld te moeten vragen: dat kost tijd en is niet leuk om te doen. Door je aan te sluiten bij een payrollbedrijf is het debiteurenrisico verleden tijd: het payrollbedrijf neemt alle risico’s over en aan het eind van de maand krijgt u gewoon een salaris overgemaakt. Omdat het payrollbedrijf deze dienst voor meerdere bedrijven heeft, kan het debiteurenbeheer ook grootser aangepakt worden. Wanbetalers zijn niet langer het probleem van de freelancer en deze kan zich bezig houden met de dagelijkse bedrijfsvoering en doen waar hij goed in is.

Wel zelfstandig ondernemer blijven

Twee zaken die echt niet bij elkaar passen is zelfstandig ondernemen en ziek zijn. Als een opdracht niet uitgevoerd wordt, kan er immers ook geen factuur de deur uit en komt er geen geld binnen. Omdat u in dienst bent van het payrollbedrijf bent u verzekerd voor ziekteverzuim en zelfs arbeidsongeschiktheid kan verzekerd worden. Ziet u het wel zitten of wilt u meer weten over wat een payrollbedrijf voor u kan doen, laat u dan vrijblijvend informeren. Een afspraak maken is eenvoudig en met een voorstel op maat weet u waar u aan toe bent. Aanvangskosten worden niet gerekend en door een vast aanspreekpunt blijft het payrollbedrijf persoonlijk. Daarnaast bespaart een payrollbedrijf u door een slimmere administratie veel tijd en blijft u gewoon de zelfstandig ondernemer met alle vrijheid die daarbij hoort.