Onafhankelijk Pensioenadvies: Bent u Goed Voorbereid op uw Pensioen?

Heel langzaam gaat de leeftijd waarop we van ons pensioen mogen genieten omhoog. En dat niet alleen: het pensioen wordt ook steeds soberder. De rente is laag en pensioenfondsen zijn niet meer zo happig op indexeren. En dat terwijl er nog steeds wel inflatie is. Hoe zit het met uw pensioen? Bent u voorbereid?

Duurdere producten en minder te besteden

Door de inflatie wordt ons geld steeds meer waard. Maar wat als het pensioen achterblijft? Dat betekent dat u na uw pensioen verhoudingsgewijs veel minder te besteden hebt. Het is immers zo bij inflatie dat u voor hetzelfde geld, minder kunt kopen. Inflatie ontstaat volgens onderzoek door de veranderingen van vraag en aanbod. Hoe meer populair een product, hoe hoger de prijs. Ook hogere productiekosten kunnen als gevolg inflatie hebben evenals de stijging van belastingen. OnHoe het ook zij, inflatie maakt dat uw dagelijkse benodigdheden alsmaar duurder worden. En ook daar kunt u maar beter op voorbereid zijn. Onafhankelijk pensioenadvies kan daar een belangrijke schakel in zijn.

Tegenvallend pensioen

Dat het pensioen tegenvalt kan meerdere redenen hebben. Zo is bijvoorbeeld het veranderen van werkgever niet bevorderlijk voor uw pensioen. En daar krijgt bijna iedereen mee te maken. Het is toch een uitzondering als men tegenwoordig vijftig jaar bij dezelfde baas werkt. Een andere factor die bepalend is, is wanneer u stopt met werken. Stopt u eerder, dan kan dat gevolgen hebben voor het pensioen. Wilt u precies weten hoe het zit met uw pensioen? Laat het dan bekijken door een onafhankelijk adviseur. Deze geeft u namelijk een integraal advies.

Integraal advies, wat is dat?

Als u integraal advies inwint, dan betekent dat dat de adviseur naar al uw financiële producten kijkt. Het advies is niet alleen gebaseerd op uw inkomen, maar ook op uw vaste kosten. Daarnaast kijkt de adviseur naar veranderingen die te verwachten zijn. Heeft u bijvoorbeeld een hypotheek die binnenkort afloopt? Of heeft u kinderen waarvan u de studie nog wilt betalen? Het zijn maar wat voorbeelden, waarvan er nog veel meer te verzinnen zijn. Alleen door naar het hele plaatje te kijken, krijgt u advies waar u wat aan heeft. Het kan immers zo zijn dat u sommige posten gereserveerd hebt. En dat is niet geld dat u beschikbaar hebt voor het opvangen van een pensioentekort.

Veranderende financiële situatie

Overigens kan het starten van een eigen bedrijf ook grote invloed hebben op de opbouw van het pensioen. Een ondernemer moet dan zelf zijn oudedagsreserve regelen en dat vergeten ze nog weleens. Vooral bij startende bedrijven is het al heel wat als een ondernemer zichzelf een salaris uit kan betalen. Denken aan later is dan iets wat vaak vergeten wordt. Daar tegenover staat dat het ook kan gebeuren dat u een erfenis krijgt. Vooral als u het niet verwacht, kan dat de financiële situatie nogal veranderen. Een integraal advies neemt dit allemaal mee. Hij kijkt naar het inkomen, maar ook naar vermogen, uitgaven en schulden. Daarnaast vraagt hij naar de gewenste levensstijl. Wie dit goed regelt, hoeft daar namelijk niet veel in te veranderen.

Liever vandaag dan morgen

We worden steeds ouder en ook steeds vitaler. Het pensioen, voor veel mensen is dat daarom iets voor ‘later’. En dat terwijl iedereen er eigenlijk op tijd mee moet beginnen. De pensioenleeftijd wordt nog steeds verhoogd, volgens een vastgesteld schema. Dit is gekoppeld aan de nationale levensverwachting. Het maakt dat er een verschuiving gaande is. Let wel op: denkt u pas in een later stadium aan uw pensioen, dan is het behouden van een levensstijl wellicht niet haalbaar. Pensioen: u kunt beter vandaag aan beginnen dan morgen.