Mensenrechten, hoe staat het ermee?

In Nederland hebben we het best goed voor elkaar. We hebben een vrije meningsuiting, zijn beschermd tegen marteling, hebben recht op leven en zelfbeschikkingsrecht. Helaas is dat niet overal op de wereld even goed geregeld. Organisaties als Amnesty International zetten zich daarom wereldwijd in, daar waar mensenrechten bedreigd worden.

Vijftig

In Nederland is Amnesty International al vijftig jaar actief. In die jaren zijn heel wat hoogtepunten op te sommen, maar jammer genoeg ook dieptepunten. Zo zijn er nog steeds politieke moorden en verdwijningen. Iets waar de organisatie nog altijd hevig voor strijd. Hoogtepunten zijn dat in steeds meer landen geen doodstraf meer is en waarin volgens Amnesty honderdduizenden hun leven zagen verbeteren. Door acties van de mensenrechtenorganisatie. Toch is de organisatie nog lang niet klaar met de strijd, misstanden zijn er helaas nog om de haverklap.

Goed doel

Spreekt Amnesty International jou aan? Dan kun je de organisatie steunen. Bijvoorbeeld door Amnesty kerstkaarten te versturen. In deze tijd van het jaar, waarin we onze geliefden, vrienden en bekenden, maar ook onze klanten, zakenrelaties en personeelsleden het allerbeste wensen, kan dat best met een boodschap. De boodschap die je in zo’n kaart meegeeft, heeft met Amnesty kerstkaarten een dubbele betekenis. Dat je de mensen die je de kaart stuurt het allerbeste wenst uiteraard. Maar ook dat je achter de doelstellingen van de organisatie staat, en dat je tegen wapens, oorlogsmisdaden en marteling bent. Vrede op aarde is tijdens de kersttijd een veelgehoorde slogan. Laat dat nou precies zijn wat Amnesty voor elkaar wil krijgen.

Belastingvoordeel

Kun je meer doen? Natuurlijk! Stel dat je helemaal geen kerstkaarten verstuurt naar je relaties, dan kun je evengoed doneren. In plaats van Amnesty kerstkaarten kun je ook lid worden van de vereniging. Hoe meer leden, hoe meer verschil de organisatie maakt. Wist je dat schenkingen in aanmerking komen voor belastingteruggave? Goed om te weten, want zo voel je de schenking toch wat minder in je portemonnee. Dat is niet alleen goed voor de mensenrechten in het algemeen, maar ook voor jou persoonlijk. Uiteraard zitten er wel wat haken en ogen aan het belastingvoordeel, het is daarom slim je daar vooraf in te verdiepen. Ook voor zakelijk schenken gelden bepaalde regels, hoewel het financieel soms beter uitkomt als je privé schenkt. Hoe dit precies zit, kun je nalezen op de website van de belastingdienst.

Op papier

Waar Amnesty ook goed in is, is in het opzetten van steunbetuigingen. Via de website van de organisatie kun je petities tekenen, mails versturen, meedoen met schrijfacties, etc. Stel je bent het niet eens met de moord op een Braziliaanse politica en wil dat laten weten aan de Braziliaanse president. Eerlijk is eerlijk: in je eentje stelt zo’n brief niet veel voor. De kans is zelfs enorm groot dat de president jouw brief nooit onder ogen krijgt. Een voorbeeldbrief kun je zo downloaden, dus erg veel moeite hoef je er niet voor te doen. Krijgt de president een paar duizend brieven, dan gaat het waarschijnlijk niet aan hem voorbij. Met zijn allen maak je het verschil. Dus is het verzenden van Amnesty kerstkaarten niet helemaal je ding? Dan kun je toch al schrijvend iets goeds voor de organisatie doen.