Financieel Advies bij het afsluiten van een hypotheek: het is essentieel!

Financieel Advies Hypotheek

Heb je een eigen woning, dan heb je vaak ook een hypotheek. Bijna niemand heeft immers zo’n enorm bedrag in zijn oude sok. Een hypotheek is een lening waar we vaak niet wakker van liggen. Het voelt namelijk niet hetzelfde als een krediet voor bijvoorbeeld het kopen van een auto. Toch is het niet zo dat iedereen direct maar verstand heeft van hypotheken. Financieel advies is daarom essentieel, voor iedereen.

Onderpand

Een hypotheek wordt aangegaan bij de aanschaf van onroerend goed. Het onroerende goed is het onderpand. Dus mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan moet het zo zijn dat de verkoop van het onroerende goed de problemen oplost. Nu is dat niet altijd het geval. Zeker niet als je de woning gekocht hebt in een hele dure tijd en het nu ineens veel minder waard is. Toch is dat de grootste reden waarom mensen zich niet zo druk maken om de schuld die aan een hypotheek hangt. Vooral als het onderpand waardevast is. Een hypotheek wordt vaak aangegaan voor dertig jaar. Als je eraan begint, is het einde nog ontzettend ver van je bed. Je kunt daarom eigenlijk niet overzien wat er in die dertig jaar op je pad komt. En dat maakt het misschien toch wat ingewikkeld.

Lage rente, veel aflossen

Op dit moment is de hypotheekrente laag. Veel mensen denken daarom aan opnieuw afsluiten ofwel oversluiten. En als ze een hypotheek tegen zeer lage rente hebben, willen mensen graag sneller aflossen. Dat klinkt aantrekkelijk, maar hoeft het niet te zijn. Of dat voordelig voor je is, hangt van veel factoren af. Of je veel spaargeld of ander vermogen hebt bijvoorbeeld. En of dat wel lukt met het inkomen dat je hebt. Een financieel adviseur kijkt verder dan zijn neus lang is. Hij weet precies waar de voordelen te halen zijn en hoe je het beste met jouw financiën om kan gaan.

Voorbereid onderhandelen

Voor je eventueel je hypotheek kunt oversluiten op een gunstigere rente, moet je goed kijken welke boeterente daarmee samenhangt. Je hebt er niks aan als de boete zo hoog is, dat het uiteindelijk geen zoden aan de dijk zet. Soms is het niet alleen verstandig om voor de rente opnieuw over te sluiten, maar ook voor de hypotheekverstrekker. Hiervoor moeten overstapkosten betaald worden, maar ook notariskosten. En toch, als je dat meeneemt in de berekening, kan dat evengoed gunstiger zijn. Wil je weten of dit in jouw geval ook zo is? Ga dan naar een financieel adviseur. Vooral als deze onafhankelijk is, krijg je eerlijk advies. De adviseur gaat voor jou na waar de beste voorwaarden zijn en welke kosten je kunt verwachten. Goed voorbereid ga je de onderhandelingen in!

Veranderende situaties

Het voordeel van advies inwinnen bij een financieel adviseur is vaak dat hij niet alleen naar je hypotheek kijkt, maar naar het hele financiële plaatje. De adviseur neemt mee wat er gebeurt als je onverwacht ziek wordt, of wat je hypotheeklasten zijn als je onverhoopt in een scheiding belandt. Het voordeel hiervan is dat je een allesomvattend advies krijgt. Niet alleen hoe je ervoor staat als je iets in je hypotheek verandert, maar ook wat de gevolgen zijn bij het omslaan van jouw situatie. Dat kan heel verhelderend werken. Soms blijkt namelijk dat je het allemaal prima voor elkaar hebt en dat er helemaal geen wijzigingen nodig zijn voor een gunstiger financieel plaatje.

Verrassingen…

Het voordeel van integraal advies is dat er niet alleen naar je inkomen gekeken wordt. Alle gevolgen voor het vermogen worden in kaart gebracht. En mocht je denken dat jij geen vermogen hebt of kunt verwachten, dan heb je het misschien wel mis. Wellicht heb je een beleggersrekening? Vermogen in je onderneming? Misschien ligt er een erfenis in het verschiet, of alvast een schenking. Zelfs het testament of huwelijkse voorwaarden worden onder de loep genomen. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan. Met financieel advies weet je meer!