Financieel Advies bij Arbeidsongeschiktheid

Het merendeel van de werkende mensen denkt geen dag na over arbeidsongeschiktheid. Maar als je arbeidsongeschikt raakt, is dat vrijwel altijd onverwacht. Vooral voor mensen die niks geregeld hebben. Mensen die midden in het arbeidsproces zitten en arbeidsongeschikt raken, kunnen geveld worden door een plotselinge ziekte of kunnen een ongeluk krijgen. Vervelend, maar als ondernemer heb je dan eigenlijk al genoeg aan je hoofd. Heb je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, dan ben je in één klap zowel je gezondheid als je werk kwijt. Tijd voor financieel advies, nu je nog gezond bent!

Nadenken over arbeidsongeschiktheid

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is meestal geen goedkope verzekering. Dat alleen al is een reden om hem niet af te sluiten. Toch is het verstandig na te denken over de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Voor veel ondernemers geldt immers: geen werk = geen geld. Het risico op arbeidsongeschiktheid is dus een persoonlijk risico. Mocht je je wel verdiept hebben in een arbeidsongeschiktheidsverzekering, dan is het ook nog maar de vraag welke je gaat afsluiten of hebt afgesloten.

Dé ideale verzekering

Vooropgesteld: er zijn verschillende soorten arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Die verzekering die ook dekt als je het psychisch even niet ziet zitten, is aanzienlijk duurder dan die verzekering die ervanuit gaat dat je fysiek letsel te wachten staat. Ook de einddatum is van belang. Op het moment van afsluiten heb je vaak nog geen idee: werk je door tot je 67e – of als het tegenzit nog veel langer – of stop je al als je de leeftijd van zestig bereikt? Allemaal verschillende situaties, die allen een verzekering op maat behoeven. Bestaat dé ideale verzekering eigenlijk wel?

Onafhankelijk advies = eerlijk

Als ondernemer kun je je ook aansluiten bij een broodfonds. Dat is een soort samenwerkingsverband tussen ondernemers, waarbij je elkaar steunt bij ziekte. Je inleg blijft vaak van jezelf, maar je bent wel even geholpen als je er even tussenuit valt. Vaak keert deze ‘verzekering’ slechts maximaal drie jaar uit. Daarna is er, mocht je heel ernstig ziek of lichamelijk letsel hebben, geen inkomen meer. Eigenlijk is elke situatie verschillend. Daarom is onafhankelijk advies inwinnen bijna een must. Alleen een onafhankelijk adviseur geeft namelijk eerlijk advies. Hij is niet gebonden aan iets wat hij je graag wilt verkopen, hij vertelt je gewoon eerlijk wat er aan de hand is en wat er voor oplossingen zijn.

Hoe zit het als je in loondienst bent?

Het bovenstaande is vooral van belang als je ondernemer bent, maar ook als je in loondienst bent kan het zijn dat jouw verzekering niet helemaal op orde is. Een werkgever verzekert zijn personeel meestal wel tegen ziekte en letsel, maar vaak alleen wat verplicht is. Een aanvullende verzekering is soms wel handig, vooral als je boven het gemiddelde verdient. Je kunt zelf dan ook een aanvullende WIA-verzekering afsluiten. Een adviseur kan voor je bekijken of je wat aan zo’n verzekering hebt. Hij kijkt bijvoorbeeld ook naar wat er geregeld is met je pensioen: wordt dat bij ziekte doorbetaald of is er straks ineens een gat in je pensioen?

Betrouwbaar en snel

Het voordeel van onafhankelijk advies is dat het zo eerlijk mogelijk in kaart brengt hoe je ervoor staat. Alleen met eerlijk advies heb je het gevoel dat je een gedegen beslissing neemt in óf je jezelf (extra) gaat verzekeren en zo ja, hoe. Een financieel adviseur heeft kijk op alle mogelijkheden, is dagelijks met dit soort dingen bezig en weet waar hij de informatie vandaan haalt. Natuurlijk kun je zelf ook van alles uitzoeken, maar iemand die er zijn dagelijks werk van gemaakt heeft, is sneller en werkt betrouwbaar. Het is tijd voor een onafhankelijk adviesgesprek!