Ergonomische Kantoorstoelen Kopen? Let Hier op Voor je ze Aanschaft

Een bureaustoel is een bureaustoel? Niets is minder waar. Er zijn ontzettend veel bureaustoelen waar je uit kunt kiezen, waardoor de aanschaf van een nieuwe stoel niet iets is dat je zomaar doet. Vooral als je naar ergonomie kijkt, geldt dat voor iedereen een andere stoel het meest geschikt is. Het is daarom niet in een vat te gieten waar je precies op moet letten. Toch doen we een poging.

Een of acht uur per dag

Als je je wilt oriënteren op de bureaustoelenmarkt zijn er nogal wat facetten waar je op moet letten. Zo kun je beginnen met hoe lang je per dag achter je bureau zit. Is dat een uurtje, dan heb je voor je nieuwe stoel andere eisen dan als je minstens acht uur op je stoel zit. Je kunt je voorstellen dat in de acht uur dat je zit, er heel wat met je lichaam gebeurt. Vooral voor mensen die voor hun werk echt aan hun bureau gekluisterd zijn, is het kiezen van een goede stoel ontzettend belangrijk.

Wat is je budget?

Niet onbelangrijk is natuurlijk welk budget je over hebt voor een nieuwe bureaustoel. Het is niet per definitie zo dat de duurste stoel het best is, vooral niet voor je portemonnee. Gelukkig zijn er binnen elk budget nog steeds veel stoelen om te kiezen. En zelfs binnen de klasse tot tweehonderd euro is er keuze. Natuurlijk wil je een ergonomische stoel, maar een stoel die pijn doet aan je budget is natuurlijk ook niet de bedoeling…

Voor de directie of receptie?

Elke bureaustoel heeft een bepaalde uitstraling. Waar komt de nieuwe bureaustoel te staan, in het kantoor van de directeur die elke dag legio bezoek ontvangt of ergens in een achterafkantoortje waar nooit iemand komt? Natuurlijk wil het oog ook wat, het is daarom helemaal niet gek dat je een stoel uitzoekt die je mooi vindt. Een directiestoel mag best heel luxe zijn, het is immers de belangrijkste persoon van het bedrijf die daar de hele dag op zit. Maar ook voor de receptioniste kies je voor een stoel van allure, dat is immers de stoel die jouw gasten het eerst zien.

Hoe zwaar en hoe lang ben je?

Het is een beetje flauw, maar ook het gewicht van de persoon die op de nieuwe ergonomische kantoorstoel gaat zitten is doorslaggevend. Je kunt je voorstellen dat aan een stoel van iemand van meer dan honderdtwintig kilo andere eisen gesteld wordt dan aan een stoel voor een lichtgewicht. Hetzelfde geldt voor de lichaamslengte van degene die op de nieuwe stoel gaat zitten. Het is daarom van belang dat je uitzoekt of de stoel op de juiste hoogte gezet kan worden, zodat ergonomisch gewerkt kan worden. En voor iemand van meer dan twee meter lang zijn de eisen anders dan voor iemand van nog geen anderhalve meter.

Uiterlijke kenmerken

Een ergonomische bureaustoel moet aan nogal wat eisen voldoen. Maar ook uiterlijk kun je voor diverse soorten bureaustoelen kiezen. Zo zijn er stoelen die een gestoffeerde rugleuning hebben, of een rugleuning met netbespanning. Er zijn stoelen mét en zonder hoofdsteun en voor de bekleding kan gekozen worden tussen bijvoorbeeld stof, leer of kunstleer. Het is maar net wat je mooi vindt, wat bij de rest van de stoelen in het bedrijf past, wat bij de uitstraling van je bedrijf of kantoor past en natuurlijk wat ergonomisch het beste is waar je voor kiest.

Keurmerken: wat de instanties ervan vinden

De diverse ergonomische bureaustoelen zijn voorzien van keurmerken. Je hebt bijvoorbeeld stoelen met een bepaalde NEN-keuring, die goedgekeurd zijn door ARBO, maar ook stoelen met een NPR-keuring, die goedgekeurd zijn door NPR. Welke stoel bij jou past, dat is op zich niet afhankelijk van het keurmerk, maar wellicht wel van de eisen waaraan stoelen moeten voldoen voor ze zo’n keurmerk verdienen. Uiteraard is het ook van belang welke denkwijze bij je past. En welke wensen je zelf hebt aan een nieuwe bureaustoel.

Advies over ergonomie

Tot slot kunnen we stellen dat we best wat tijd mogen investeren voor het uitkiezen van een nieuwe ergonomische bureaustoel. Wellicht is het belangrijk dat er een adviseur kijkt naar juiste zithouding, naar je werkzaamheden, naar hoe je bureau in te stellen is of naar welke accessoires je nodig hebt voor dé ergonomie? Dan is het goed nieuws dat er mensen zijn die dat advies heel goed kunnen geven. Een goede ergonomische bureaustoel is meestal geen jaarlijkse uitgave. Het kost wat, maar dan heb je ook wat en doe je jaren van je nieuwe ergonomische bureaustoel. Investeren in tijd en advies is dan altijd aan te raden.