De sauna in!

Finnen. Ze hebben niet veel uitvindingen achter hun naam, maar de uitvindingen die ze hebben gedaan, zijn Nobelprijs-waardig. De onverwoestbare Nokia-telefoon en de onovertroffen sauna.

Finland is doorgaans een koud land. Er ligt veel sneeuw en als je ergens heen wil, moet je eerst de honden voor de slee spannen en vijftien lagen kleding aantrekken. Niet zo gek dus dat veel Finnen zelf een sauna hebben. Steeds meer Nederlanders kopiëren dat voorbeeld en schaffen een binnensauna aan.

Ongemak

Prima idee natuurlijk. Nederlanders hebben minder keuze uit openbare sauna’s dan veel andere landen. Bovendien is het nogal druk in Nederland, waardoor je vrij snel in de massa belandt. En aangezien de meeste sauna’s een naaktbeleid hanteren, vindt niet iedereen het even gemakkelijk om zomaar een sauna binnen te stappen. Stel je voor dat je je eigen baas tegenkomt, of de buurman, of de postbode. Dat wil je niet.

Ga dan voor het alternatief.

Gemak

Tegenwoordig zijn binnensauna’s erg betaalbaar en makkelijk in te bouwen. De tijd van hout stoken en een zwarte aanbaklaag door het hele huis is ver achter ons. Nu zijn er elektrische kachels die niet alleen goed reguleerbaar zijn, maar ook nog eens behoorlijk zuinig. Denk je eens in: na een week hard werken lekker met vrouw of vriendin (of allebei) de sauna in, zonder de deur uit te gaan. Gordijnen dicht, kleren uit, kachel aan en genieten maar. Je stapt er zo in en daarna spring je onder de douche. Het principe van de sauna hou je fier overeind; zweten, afspoelen, herhalen tot je voldoende gereinigd en ontspannen bent.

Status

Het zou onverstandig zijn om de aanschaf van een binnensauna te vergelijken met de aanschaf van een luxe auto. De auto is een statussymbool waar je in Nederland niet veel mee kunt. Met een snelle auto mag je niet hard rijden. Met een grote auto kun je nergens parkeren, en met een elektrische auto kun je nergens een oplaadpunt vinden. Je betaalt in tien jaar meer aan belastingen over je auto, dan de aanschafwaarde oorspronkelijk was.

Een binnensauna betaal je slechts één keer, maar je kunt er iedere dag gebruik van maken. Door je sauna optimaal te benutten, vind je rust en ontspanning. Het lichaam knapt er van op waardoor je beter in je vel komt te zitten. In je persoonlijk omgeving, dus zonder tegen ongewenst pubiek aan te lopen, en zonder grote afstanden af te leggen.

Krijg je het al warm? Kijk op www.bastu.nl om jouw persoonlijke sauna uit te zoeken.