Het Belang van een Goede Kantoorinrichting

Kantoorinrichting moet ergonomisch zijn, er goed uitzien en functioneel zijn. Alleen dan verdient het de kwalificatie goede kantoorinrichting. Hoewel het niet eenvoudig lijkt kantoorinrichting te vinden dat voldoet aan al deze eisen, lijkt er een ommekeer te komen. Mooi, functioneel en ergonomisch gaan namelijk prima samen!

Een goede ontvangst

Bij binnenkomst in een kantoor is veelal eerst een receptie zichtbaar. Vooral voor dit deel van het kantoor geldt dat uiterlijk veel zegt over de rest van het bedrijf. Als de receptie niet de juiste uitstraling heeft, dan hebben je klanten een verkeerde eerste indruk. Een mooie receptie wil overigens niet zeggen dat hij niet ergonomisch kan zijn. Je kunt ervoor zorgen dat de receptioniste op een mooie ergonomische stoel zit, dat het klimaat in orde is – ook als de deur opengaat – en dat het bureau op precies de juiste hoogte wordt afgesteld. Een mooi schilderij of print maakt de inrichting én je uitstraling compleet.

Hoe klinkt het?

Wat nog weleens vergeten wordt bij het inrichten van een kantoor is de akoestiek. Als de ruimte niet goed ingericht is, kun je je ergeren aan hoe bepaalde geluiden klinken. Zo kun je bijvoorbeeld een trap in je kantoor hebben die, als er op gelopen wordt, zo hard klinkt dat de werknemers zich eraan ergeren. Dat kun je voorkomen door een ander soort hout te gebruiken. Ook een vergadertafel heeft soms een akoestische oplossing nodig. Niks is vervelender dan iets te bespreken met een galm. Vroeger lag er in elk kantoor een dik hoogpolig tapijt, tegenwoordig worden vooral harde materialen gebruikt voor de inrichting van kantoren. Oplossingen kunnen overigens prima in de omgeving passen of zelfs onzichtbaar zijn.

Flexibel ingericht

Steeds meer bedrijven werken met flexplekken, waarmee ze zorgen voor maximale bezetting en functioneel gebruik van de ruimte. Door geen vaste plek te hebben, wordt elk bureau optimaal gebruikt. Nadeel van flexibele plekken is dat het vaak de ergonomie niet te goede komt. Als je zorgt voor eenvoudig in te stellen meubilair, worden problemen voorkomen. Door na te denken over hoe je een flexibele ruimte optimaal maar ook ergonomisch benut, voorkom je gezondheidsproblemen bij je werknemers.

Vergeten groen

Het wordt nog weleens vergeten, maar kan eigenlijk in geen kantoor ontbreken: groen. Planten hebben namelijk nogal wat voordelen. Zet je wat groen in het kantoor, dan zijn de werknemers meer productief, wordt er aan de akoestiek gewerkt en heeft het nogal effect op de gezondheid van de mensen op kantoor. Er wordt zelfs beweerd dat personeel dat in een groene omgeving werkt minder last heeft van depressies, minder stress heeft, zich beter kan concentreren en dat er dus veel minder ziekteverzuim is. Investeren in groen is dus investeren in je personeel. Wil je het nog bonter maken, zet dan ook nog een mooie bos bloemen in het kantoor neer. De aloude slogan Bloemen houden van mensen kan heel goed omgedraaid worden: mensen houden van bloemen!

Ontspannen op het werk

Wat je ook steeds meer ziet in kantoorruimten is een plek waar je even rustig kunt zitten. Een mooie loungebank, comfortabele stoelen, overlegplekken die niet alleen mooi zijn, maar ook nog eens lekker zitten, eigenlijk kan het niet in een kantoorinrichting ontbreken. Wil je nog een stap verdergaan, dan kun je ook nog denken aan een ruimte waar men in de pauze kan sporten, een massagestoel of een plek waar je ongestoord kunt brainstormen of dagdromen. Denk niet dat je personeel zijn tijd verdoet in een comfortabele stoel, ontspanning zorgt er namelijk voor dat ze veel effectiever werken. Natuurlijk stimuleer je het personeel ook om zo af en toe naar buiten te gaan. Even een frisse neus en je kunt er weer tegenaan!