Arbeidsongeschiktheid: hoe ga je ermee om?

Het leven is wat gebeurt, terwijl je andere plannen maakt. Geen anders spreuk is meer van toepassing op onverwachte arbeidsongeschiktheid. Je had nog zoveel leven, maar fysiek of mentaal is echt werken niet meer van toepassing. Niet alleen je kijk op je plannen verandert, maar ook je financiële toestand. Ineens heb je geen vol salaris meer en zijn je ziektekosten aanzienlijk hoger. En dat terwijl je eigenlijk al genoeg te verwerken hebt. Arbeidsongeschiktheid, hoe ga je daar mee om?

Als het kan: ga door!

Je kunt arbeidsongeschiktheid niet in hokjes opdelen, maar onthoud: hoe langer je niet meer werkt, hoe moeilijker het wordt om terug te keren. Eigenwijsheid is soms een vervelende eigenschap, maar in het kader van arbeidsongeschiktheid soms ook weer niet. Wie zegt er dat je nooit meer aan het werk komt? Dat zullen we nog weleens zien! Grijp de kansen die je krijgt en werk aan je herstel. Meer dan ooit mis je je werk op deze momenten. Natuurlijk is terugkeren op de werkvloer jammer genoeg niet voor iedereen een haalbare missie…

En je portemonnee?

Helaas heeft arbeidsongeschiktheid ook nog een financiële kant. Door je uitgaafpatroon wellicht wat aan te passen, kun je al grote kostenposten ondervangen. Breng in kaart wat de gevolgen zijn, van je arbeidsongeschiktheid. Krijg je minder salaris? Hoe hoog zijn medische kosten? Als je weet waar je aan toe bent, kun je bijna niet in het diepe gat vallen. Je nieuwe leven vergt aanpassingen en helaas moet je dat zelf aanpakken. Je wilt immers niet dat je naast wat je nu al te verwerken hebt, je ook nog eens met schulden te maken krijgt. Kom je er zelf niet uit? Vraag dan advies, er zijn diverse instanties die onafhankelijk de beste adviezen geven.

Wat kun je voorkomen?

Arbeidsongeschiktheid is voor veel mensen een ver-van-je-bedshow. Vooraf wordt dus vaak niet nagedacht over de consequenties. Toch kun je nu al wat doen aan de financiële kant van de zaak. Je kunt een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten bijvoorbeeld. Vooral ondernemers laten deze verzekering vaak schieten, omdat hij niet goedkoop is. Een onafhankelijk adviseur kan je ook hierbij helpen. Hij geeft je advies over de verschillende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en brengt in kaart welke verzekering het meest geschikt is voor jouw situatie. Handig, want zelf ben je immers niet thuis in deze materie.

Arbeidsongeschiktheid het einde?

Zodra je arbeidsongeschikt bent, lijkt dat het einde van je werkzame bestaan. Maar dat hoeft niet zo te zijn! De gezondheidszorg is altijd in ontwikkeling. Ziekten waar je jaren geleden zeker arbeidsongeschikt van raakte, zijn nu soms beheersbaar. Ook de ernstige aandoeningen van nu zijn wellicht in de toekomst onder controle. Houd daarom altijd in de gaten wat er gebeurt, rondom jouw aandoening. Wellicht is er een nieuw medicijn op de markt, of is er een behandelmethode waar je echt veel baat bij hebt? Vergis je niet in hoe lang het duurt voor een nieuwe methode daadwerkelijk toegepast wordt en op de markt komt, maar onthoud dat arbeidsongeschiktheid niet altijd het einde hoeft te betekenen!