Accountancy: zelf doen of uitbesteden?

accountantAccountancy is niet voor iedereen weggelegd. Bent u eigenaar bent van een klein bedrijf, dan ontkomt u echter niet aan de basisbeginselen van de accountancy, zoals de salarisadministratie. Dan is het wel handig als u er wat hulp bij krijgt. In dit artikelen wat tips om het regelen van dat soort zaken wat gemakkelijker te maken.

Gebruik een slim en gebruiksvriendelijk programma

Online zijn er behoorlijk wat programma’s te vinden m.b.t. salarisadministratie en overige HR-zaken. Er bestaan gratis en betaalde programma’s voor. Nadelen van gratis programma’s zijn dat ze vaak niet zo uitgebreid zijn, lang niet altijd gebruiksvriendelijk zijn, goede handleidingen ontbreken en (misschien wel het belangrijkste) er geen service wordt verleend. Is het niet eenmalig dat u van een dergelijk programma gebruik gaat maken, dan is het aan te raden om voor een betaald programma te kiezen.

Vraag hulp aan een handige oom

Een andere voordelige optie is natuurlijk om hulp te vragen aan een kennis, vriend of familielid die kennis van zaken heeft. De voordelen zijn dat deze hulp over het algemeen gratis is en hij of zij u er stap voor stap doorheen kan loodsen. (Of misschien zelf wel helemaal voor u regelt.) Nadelen zijn dat die handige kennis of familielid misschien toch niet zo handig is als u had gedacht en er een puinhoop van maakt, waarna u weer van voren af aan kunt beginnen (of erger). Daarnaast kunt u die hulp wel één keer vragen, maar ik neem aan dat hij of zij niet blij zal zijn als u er iedere keer voor aan de deur klopt.

Laat het aan een ander over

De duurste maar zeker ook de gemakkelijkste optie is om de salarisadministratie of andere accountancy-zaken uit te besteden. U zult u dan wel van te voren goed moeten laten inlichten over wat hij of zij wel en niet voor u gaat regelen en tegen welke prijs.

Het is een goed idee om vooraf het internet af te struinen op zoek naar accountants en op te schrijven wat de voor- en nadelen van de accountants zijn. Zo schrijft u bijvoorbeeld achter accountant x: “goedkoop, moet zelf stukken uitsorteren, geen rapportages” en achter accountant y: “duur, kan alles bij hem neerleggen, maandelijkse rapportage.”. Zo kunt u gemakkelijker een weloverwogen keuze voor accountant maken en is de kans groter dan de diensten naar tevredenheid zullen worden geleverd.