10 tips voor veilig en gezond werken

Iedere werknemer én werkgever vindt het belangrijk: veilig en gezond werken. Toch werkt niet elke werknemer in de praktijk even veilig en gezond. Dit kan omdat hij het zelf niet belangrijk genoeg vindt óf omdat de werkomstandigheden er niet toe bijdragen. Bewustwording is dus belangrijk, maar ook de wetenschap dat er bepaalde hulpmiddelen zijn die bijdragen aan veilig en gezond werken.

Vermijd werkdruk

Wat als de werkdruk zó hoog wordt dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Geen enkele werkgever zit te wachten op werknemers die maandenlang uit de omloop zijn omdat ze hun werk echt niet meer aankunnen. Trek daarom op tijd aan de bel: geef aan dat je het te druk hebt en ga met je werkgever om de tafel zitten om oplossingen te zoeken. Voorkomen is echt beter dan genezen!

Beschermd tegen weersinvloeden

Of je nu werkt in een koelcel of in de volle zon: bescherm je. In de winter doe je dat met goede kleding, en accessoires als muts of sjaal. In de zomer bescherm je je met zonnebrand, parasol of hoed. Soms is extremere bescherming nodig, wat maakt dat de gevoelstemperatuur aangenamer wordt. Met de juiste bescherming is werken in verschillende weersomstandigheden prima te doen én veilig en gezond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de werkkleding van Engelbert Strauss.

Een goede werkhouding bij zittend werk

Langdurig in dezelfde houding zitten is niet goed voor je en dus geen manier van veilig en gezond werken. Je moet voorkomen dat je meer dan vijf uur per dag in dezelfde houding zit. Ideaal is zitten en staan afwisselen. Dit kan bijvoorbeeld door een bureau aan te schaffen dat in hoogte verstelbaar is of door je werk zo in te plannen, dat de hele dag aan je bureau zitten tot het verleden behoort.

Gevaarlijke stoffen?

Als je tijdens je werk wordt blootgesteld aan gevaarlijke stoffen dan is het verstandig als je de regels kent van werken met gevaarlijke stoffen. Natuurlijk weet je werkgever ook hoe het in elkaar steekt, maar wees zelf ook bewust. De effecten van werken met gevaarlijke stoffen op je gezondheid kunnen soms na vijftien jaar pas openbaren. Denk dus niet te licht over hoe hiermee om te gaan!

Hoe omgaan met agressie en geweld?

Externe factoren kunnen soms zorgen voor een onveilige situatie op je werk. Dit kan zijn omdat er agressie is op de werkvloer, maar ook door het in contact zijn met agressieve cliënten. Waak ervoor dat je niet gaat wennen aan agressie, houd jezelf altijd voor dat het niet normaal is, wat er gebeurt. Werk je in een omgeving waar regelmatig geweld is, zorg er dan voor dat je je veilig voelt, d.m.v. een kluis, cameratoezicht of goede communicatiemiddelen.

Waarom goede werkschoenen?

Veel werkomgevingen lenen zich voor het dragen van speciale veiligheidsschoenen. Dit omdat je bijvoorbeeld iets op je tenen kunt laten vallen of omdat je in iets scherps kunt trappen. Veiligheidsschoenen beschermen je en zorgen voor een veilige werkomgeving. Andere situaties lenen zich bijvoorbeeld voor waterdichte schoenen of schoenen waarmee je niet snel uitglijdt. Bekijk jouw situatie en bepaal welke soort schoenen voor jou het meest geschikt zijn.

Draag gelaatbescherming

Werk je regelmatig in de herrie of werk je met rondslingerend materiaal? Denk dan aan gelaatbescherming. Dit kan zijn in de vorm van gehoorbescherming, veiligheidsbril of zelfs een helm of masker. Bedenk altijd dat je maar één stel oren of ogen hebt, waar je het de rest van je leven mee moet doen. Geen overbodige luxe dus om ze goed te beschermen.

Belast verantwoord!

Moet je vaak zwaar tillen op je werk? Dan heb je een verhoogd risico op gezondheidsklachten. Als je tilt, houd dan altijd rekening met je lichaam: til recht, houd de zware last dichtbij je lichaam, til op heuphoogte, er zijn diverse regels voor verantwoord tillen of dragen. Voor duwen en trekken geldt dat duwen beter is, dat je met beide armen moet duwen en je je hele gewicht moet gebruiken, niet alleen je armen.

Pesten: niet te onderschatten

Ruim vijftien procent van de werknemers in Nederland heeft weleens te maken met pesten op het werk. Dit is een onderschat probleem! De gevolgen van pesten zijn ernstig en niet goed voor je gezondheid. Behandel je collega’s zoals je zelf behandeld wilt worden.

Bedrijfsongeval voorkomen?

Er zijn diverse manieren waarmee je een bedrijfsongeval kunt voorkomen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een veilige werkplek, een goed onderhouden werkplek en een veilig georganiseerde werkplek. Daarnaast is jouw gezonde verstand natuurlijk ook nodig. Werk veilig en communiceer over je eigen veiligheid!